Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Tillväxtmarknaderna: Teknologi och ekonomisk framgång skapar intressanta investeringsmöjligheter

Tillväxtmarknaderna har en betydande tillväxt hittills i år. En kombination av ökad efterfrågan på teknologisk innovation, större ekonomisk stabilitet och högre köpkraft i Kina har bidragit till en stark utveckling på de här marknaderna. Men vad investerar man egentligen i, och vilka fördelar ger dessa marknader för en portfölj?

Tillväxtmarknader, förkortat EM (emerging markets), inkluderar huvudsakligen länder i Asien, Afrika och Sydamerika, utanför etablerade ekonomier som Europa, Nordamerika, Japan och Australien. Några av de viktigaste länderna är Indien, Kina, Brasilien, Mexiko, Taiwan, Sydkorea, Sydafrika och Indonesien.

Stark tillväxt
Fonden ODIN Emerging Markets har haft en stark utveckling hittills i år. Tillväxten i utvecklingsländer under 2024 drivs av en kombination av ekonomisk utveckling, ökande köpkraft och en stark efterfrågan på teknologi. Dessa marknader växer snabbare än etablerade ekonomier, och allt fler människor lyfts ur fattigdom. Detta ökar både konsumtionen och behovet av investeringar i nya fabriker, infrastruktur, teknologi och arbetstillfällen. Med ökande köpkraft och en växande medelklass ökar efterfrågan på olika varor och tjänster som vi i västvärlden tar för givet, exempelvis banktjänster och internet.  

I länder som Mexiko och Vietnam saknar fortfarande 60–70 procent av befolkningen ett bankkonto, och endast två av tre har daglig internetåtkomst. Detta skapar stora tillväxtmöjligheter för telekom- och banksektorn i dessa länder. Även om sådana industrier kan verka tråkiga i väst, erbjuder de spännande investeringsmöjligheter på tillväxtmarknaderna.

Förutom traditionella industrier med goda tillväxtutsikter finns många teknikföretag på tillväxtmarknaderna. Företag från Taiwan, Kina och Sydkorea är centrala aktörer inom teknologisk utveckling, såsom datorkraft, artificiell intelligens och grön energi. Utan taiwanesiska TSMC, världens största tillverkare av datorkretsar, skulle teknikjättar som Apple, Nvidia, Microsoft och Google se helt annorlunda ut idag. Genom investeringar i tillväxtmarknader får man alltså även exponering mot global teknikutveckling.

Den växande befolkningen på tillväxtmarknader ökar både konsumtionen och behovet av investeringar i fabriker, infrastruktur, teknologi och arbetsplatser.

Den växande befolkningen på tillväxtmarknader ökar både konsumtionen och behovet av investeringar i nya fabriker, infrastruktur, teknik och arbetstillfällen.

Lägre risk
En bred fond på tillväxtmarknader kan faktiskt ge lägre risk än många globala eller lokala fonder tack vare en ökad diversifiering. Tillväxtmarknader har lägre korrelation med västvärldens marknader som USA och Europa, vilket innebär att de inte rör sig i takt med dessa. För att förenkla kan vi säga att europeiska och amerikanska aktier i stor utsträckning påverkas av samma drivkrafter, medan aktier på tillväxtmarknader styrs av andra faktorer, vilket ökar diversifieringseffekten.

Ingår tillväxtmarknader i indexfonder?
Den låga andelen tillväxtmarknadsaktier i globala portföljer och indexfonder innebär att man ofta aktivt måste välja att inkludera dessa marknader. Det finns ungefär lika många företag noterade på tillväxtmarknader som i västvärlden, men de flesta globala aktiefonder har bara mellan 0 och 10 procents exponering mot tillväxtmarknadsaktier. Detta står i kontrast till att tillväxtmarknader står för över 60 procent av den globala BNP-tillväxten.

Diagrammet visar tillväxtmarknadernas andel jämfört med resten av världen, mätt i globala börsvärden, antal företag, bidrag till global BNP-tillväxt, geografisk yta och befolkning. Det visar också hur stor exponering dessa marknader har i globala indexfonder. Viss exponering får man indirekt via globala företag, exempelvis att Apple säljer sina produkter i Asien, men detta utgör endast en liten andel. S&P uppskattar att endast 4 procent av alla intäkter för amerikanska företag i indexet kommer från tillväxtmarknader.

Hur förvaltas ODIN Emerging Markets?
ODIN Emerging Markets är aktivt förvaltad och letar efter bolag på de här marknaderna baserat på Odins investeringsfilosofi. Detta innebär att vi vill investera i bolag som har förmåga att skapa värden. Det är också viktigt att bolagen har en solid marknadsposition och är rimligt prissatta i förhållande till förväntad framtida värdeskapande.
Fonden skiljer sig från många konkurrenter genom att ha en bredare diversifiering av bolagsstorlek och geografi. Runt hälften av fondens kapital är investerat i små och medelstora företag. Dessa är ofta företag som verkar på nischmarknader och drivs av entreprenörer eller familjer med ett långsiktigt perspektiv. Exempel på sådana nischmarknader är färgtillverkning i Indonesien, nöjesparker i Indien, mjukvara för personalhantering i Thailand och en livsmedelskedja i Polen.

ODIN Emerging Markets skiljer sig också betydligt från andra fonder genom att fokusera bredare än enbart på de stora marknaderna Kina, Indien och Korea. Vi har högre exponering mot länder som Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Sydafrika och Vietnam. Dessa länder påverkas i mindre utsträckning av den ökade geopolitiska oron och bidrar samtidigt till diversifieringen av fondens exponering totalt sett.

Sammanfattningsvis erbjuder ODIN Emerging Markets bred exponering mot stora megatrender, som ökad levnadsstandard och köpkraft på tillväxtmarknader. Man får också exponering mot globala tekniktrender som grön teknologi, artificiell intelligens, digitalisering och automatisering. Fonden förvaltas på ett ansvarsfullt sätt med fokus på kvalitet och god riskspridning.