Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Har marknaden gjort en Houdini?

Årets första halva präglades av starka aktiemarknader och en ekonomi som blev långt bättre än befarat.

De räntesänkningar som förväntades i början på året och som många hoppades på har, med några undantag, uteblivit. Trots krig, inflation och stigande räntor har både ekonomin och marknaderna – precis som utbrytarkungen Houdini lyckades slingra sig ur olika fängelser – lyckats undvika både lågkonjunktur och börsfall.

Börsutvecklingen i juni
Det blev en blandad bild på börserna i juni. Efter en bra start på månaden slutade de flesta börser i rött. Undantaget är USA där IT-tunga Nasdaq fortsatte att stiga. Nasdaq-index steg med hela 6 procent i juni med god hjälp av Nvidia. Nvidia var under några dagar världens största företag innan aktien föll tillbaka under sista veckan i månaden.

Här hemma i Sverige var Riksbankens besked om oförändrad styrränta i juni helt i linje med förväntningarna, men en sänkt räntebana framöver överraskade något. Med den sänkta räntebanan öppnades dörren för inte bara två utan tre räntesänkningar fram till början av 2025. De flesta blickar är som alltid riktade mot USA men hos Fed råder för närvarande ingen brådska med styrräntesänkningar.

Första halvåret 2024
Årets första halvår var väldigt bra på börserna, faktiskt överraskande bra. Spolar vi tillbaka bandet sex månader trodde de flesta att det enda som kunde rädda ekonomin var betydande räntesänkningar. Istället har ekonomin varit överraskande stark samtidigt som inflationen slutat att stiga. Bolagen har generellt också levererat bra siffror trots att kostnaderna har ökat i takt med inflationen. Ett fåtal centralbanker, däribland den svenska Riksbanken och ECB, har sänkt räntorna under våren. Mixen av en stark ekonomi, fallande räntor och bra resultatsiffror har gynnat aktiemarknaden hittills i år med uppgångar på kring 10 procent på flertalet börser under årets första halvår. I USA har aktiemarknaderna varit ännu bättre med S&P och Nasdaq upp med 15 respektive 19 procent. Utvecklingen hos Nvidia har stått för en stor del av denna uppgång. Ungefär 1/3-del av uppgången i S&P500 beror på Nvidia som stigit med över 150 procent hittills i år.

Sett till halvåret som helhet var det innehållsrikt där börshumöret svängt från vecka till vecka. På kort sikt är marknaden ofta volatil och det sker stora förändringar i sentiment och förväntningar. Det här halvåret har det varit stort fokus på vad centralbankerna ska göra med räntorna och varje uttalande från en centralbanksledamot har kunnat medföra stora kortsiktiga rörelser. Om man lyfter blicken lite och försöker se igenom de kortsiktiga rörelserna så har det egentligen inte hänt så mycket under halvåret. Räntorna ligger på ungefär samma nivå som innan jul.

Börserna har stigit men inte onormalt mycket. Den svenska kronan har glädjande för många semesterfirare stärkts svagt mot både euron och dollarn sedan årsskiftet. På finansmarknaderna är det ofta så att de kortsiktiga förändringarna är stora, men på lång sikt förändras marknaden mindre. Det är på många sätt lättare att förutse vad som kommer att hända de kommande 10 åren än under de kommande 10 månaderna. På kort sikt präglas marknaden av psykologi, men på längre sikt gäller en helt annan och mera förutsägbar dynamik.

En blick in i kristallkulan
Vid en titt i kristallkulan för att försöka förutspå tiden framöver så tycker vi åter oss se ett förändrat marknadsfokus. Vi ser framför oss ett skifte där bolagens resultat och konsumenternas beteende blir viktigare än ränteförändringar från centralbankerna. Bolagens resultat kommer att påverkas av ekonomin och den privata konsumtionen är den viktigaste delen av ekonomin ett land. Hittills verkar det som om konsumenterna lyckats stå emot räntehöjningarna. Skulle arbetslösheten stiga kan situationen snabbt förändras. Vi tror inte konsumenternas ekonomi kommer att kunna tolerera högre osäkerhet kring att få behålla sina jobb på samma sätt.

Arbetslösheten är i hög grad relaterad till hur bolagens resultat påverkas av prisökningar. Om bolagen blir tvungna att börja brottas med höga kostnader kan uppsägningar mycket väl bli nästa steg. Hittills har vi dock inte sett detta. De goda nyheterna är att inflationen är mer benägen att falla än att stiga. Det kan innebära att både konsumenter och bolag är igenom det värsta. Skulle ekonomin och finansmarknaderna lyckas återhämta sig ”oskadda” genom de utmaningar vi fått uppleva de senaste åren, kommer det att vara alla tiders ”Houdini-trick”.

Houdini var en magiker från förra seklet som var expert på att bryta sig ur kedjor, tvångströjor och handbojor. Nu kan man se att ekonomin och marknaden har lyckats frigöra sig från både den kraftigaste ränteuppgången genom tiderna, en inflationschock i spåren av pandemin och osäkerhet i anslutning till krig. Det är en bedrift som också den stora utbrytarkungen skulle blivit mäkta imponerad av. Vi kan inte vara säkra på att det är så det kommer gå, men sannolikheten för ett lyckligt utfall i ekonomin har ökat markant de senaste månaderna.

Med önskan om en riktigt bra sommar!