Under tredje kvartalets rapportsäsong visade våra bolag återigen sin höga kvalitet

Läs novembers förvaltarkommentar för ODIN Sverige här.

Efter ett turbulent oktober blev november återigen en stark månad på den svenska aktiemarknaden, och börsen klev åter in i tydligt positivt territorium hittills i 2020. Positiva nyheter om ett vaccin mot covid-19 och avtagande oro kring USA-valet var troligen bidragande faktorer.

Händelser
Här kan du lyssna på Förvaltakvarten med förvaltare Hans Christian Bratterud som bla berättar hur den tredje rapportsäsongen har gått för fondens bolag, vilka nya bolag de har tagit in och hur bolagen utvecklats.

Under månaden avslutades rapportsäsongen för det tredje kvartalet. Generellt visade våra bolag än en gång sin höga kvalitet – omsättningen var generellt i linje med förväntansbilden men marginalerna, och därmed intjäningen, var återigen bättre än förväntat. Efter en stark börs sedan botten i mars var dock aktiemarknaden något mer restriktiv, varför aktiekurserna generellt inte utvecklades riktigt lika starkt som under förra rapportsäsongen.

Duni (+30%) utvecklades starkt under månaden. Bolaget offentliggjorde att de förenklar och decentraliserar verksamheten i två affärsområden med förtydligad ansvarsfördelning: Duni och BioPak. Duni är den aktie i portföljen som drabbats hårdast av pandemin och som haft den svagaste utvecklingen hittills i år (-22%), så förväntningarna har varit lågt ställda. Månadens utveckling visar dock på styrkan i en diversifierad portfölj med många olika drivare. Vi inväntar Robert Dackeskog som ny VD och kommer följa upp investeringen närmre när han tillträtt.

Lagercrantz (+28%) utvecklades också särskilt väl under månaden. Bolaget offentliggjorde att man förvärvar ytterligare ett nischat produktbolag. Denna gång i form av Sajas Group som gör specialborstar för vägar, flygplatser och järnvägar m.m. Förvärvet adderar ca. 100 mkr i omsättning (ca. 2,5% av koncernen).

Inga aktier i portföljen hade en kraftigt negativ utveckling i november. De två svagaste var Axfood (-5%) och Biotage (-4%). För Axfoods del kom inga större nyheter men Biotage levererade en kvartalsrapport med marginellt lägre omsättning men betydligt bättre lönsamhet än väntat, tack vare god kostnadskontroll. 

Ändringar i portföljen
I november köpte vi in Sinch i ODIN Sverige. Vi har följt bolaget i flera år och har ägt det i ODIN Small Cap sedan fonden startade. Vi tycker bolagets fundamentala prestation de senaste åren är imponerande. Kombinerat med en stark position inför framtiden och exponering mot en snabbt växande marknad ser vi det som en attraktiv investering. Aktiekursen har också gått mycket starkt, och det var den aktie i ODIN Sverige som gick allra mest under november (+33%). Trots att aktien blivit dyrare tycker vi att de förvärven bolaget gjort under året, och den ytterligare förstärkta position de därmed fått inför framtiden, försvarar det höga priset. I skrivande stund offentliggjordes det att grundarna säljer en del av sitt innehav till SoftBank, och att bolaget dessutom genomför en nyemission. Vi deltog inte i den emissionen, men fortsätter att följa bolaget noga. Vi har också minskat våra innehav i Beijer Ref och Hexagon något.

Varje år är unikt men 2020 har varit ett ovanligt speciellt år. Trots pandemin ser dock 2020 i skrivande stund ut att bli ytterligare ett bra år för ODIN Sveriges andelsägare. Vi vet aldrig vad börsen kommer hitta på kortsiktigt, men vi tycker att vi har en stark investeringsfilosofi och -process i ODIN-modellen, ett bra team på plats, och inte minst portföljen full av bolag med mycket hög kvalitet. Det borgar gott även för framtiden.

ODIN Sverigeteam

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.