Ser vi ljuset i tunneln?

Efter ett mycket dåligt första halvår på de flesta av världens börser var starten på andra halvåret bra, skriver vår CIO Alexander Miller i sin marknadskommentar.

De flesta börserna steg i juli. Trots högre räntor och hög risk för recession i USA var stämningen betydligt mer positiv på börserna förra månaden.

Under första halvåret förändrades sentimentet markant på börserna och marknaden har tagit höjd för många dåliga nyheter framöver. De dåliga nyheterna som vi redan har fått är bland annat att flera centralbanker har höjt räntan rejält under sommaren. Dessutom är USA mycket nära en lågkonjunktur och det geopolitiska läget har utvecklats till det sämre på sistone.

Centralbankerna är tydliga med att inflationen ska bekämpas och i USA har räntorna höjts med 0,75 procent två gånger under sommaren. Faran är naturligtvis att högre räntor inte bara dödar inflationen utan också den ekonomiska tillväxten. Hittills har marknaden tagit dessa räntehöjningar positivt. Det är tydligt att rädslan för hög och ihållande inflation är högre än rädslan för en svagare ekonomi.

I mitten av månaden kom BNP-siffror från USA. De visade också negativ tillväxt i ekonomin under andra kvartalet. Nu har det varit negativ tillväxt två kvartal i rad. Det ser väldigt mycket ut som en lågkonjunktur, och lågkonjunkturer är en av de saker som aktiemarknaden fruktar mest. Investeringar och konsumtion faller ofta under sådana perioder och det är nästan omöjligt för företag att behålla sina intäkter. Långa och kraftiga börsfall har bara inträffat i samband med lågkonjunkturer. Nu ska det sägas att förra månadens BNP-siffror inte kom som en stor överraskning, de flesta hade nog förväntat sig negativa siffror.

I USA har börserna fallit runt 25 procent från toppen. Det är ungefär genomsnittet av vad börserna har fallit med under tidigare lågkonjunkturer. Hur som helst tog marknaden dessa siffror med ett överväldigande lugn, så kanske har en lågkonjunktur redan prisats in på aktiemarknaden.

Inte heller den geopolitiska bilden har förbättrats under sommaren. Kriget i Ukraina verkar låst samtidigt som det råder en ny Taiwankris mellan USA och Kina. Detta förstärktes ytterligare av Nancy Pelosis besök i Taiwan. Relationerna mellan Kina och USA är sämre än på många år, och detta är ännu en konflikt som kan bli mycket farligare än Ryssland och USA. Dessutom verkar risken för ett krig mellan Serbien och Kosovo vara större än på länge. Marknaden är tydligen inte särskilt nervös för det geopolitiska heller. Börserna föll marginellt när det blev känt att Pelosi skulle besöka Taiwan. Återigen verkar det som att börsfallet i vinter och vår har gjort marknaderna mindre sårbara för dåliga nyheter.

Jag kan inte tolka detta på något annat sätt än att marknaden har tagit hänsyn till en massa dåliga nyheter. För sju månader sedan var det få som trodde på mycket högre räntor, lågkonjunktur och stora krig i Europa. Mycket har förändrats de senaste månaderna. Enligt min erfarenhet speglar det som händer på marknaden nu hur man tror att världen kommer att se ut om cirka 12 månader. Marknaden har inte längre perspektiv än så, dessutom är det nästan meningslöst att gissa hur utvecklingen kommer att bli mer än ett år framåt. Därför spelar det inte så stor roll vad som händer just nu, marknaden har ofta tagit hänsyn till det. Det som rör marknaden är stora förändringar i vad man tror om framtiden.

Den bästa tiden att köpa aktier är vad vi kallar punkten för maximal pessimism. Den värsta tiden att köpa aktier är punkten för maximal optimism. Jag tror att vi alla kan vara överens om att vi för närvarande befinner oss närmare den pessimistiska ytterligheten än motsatsen.

Jag tror att vi under de närmaste månaderna kommer att se att förändringen i förväntningarna på börserna inte kommer att vara så negativ som de har varit. Även om vi säkert kommer att gå igenom en lång period av svagare tillväxt, högre räntor och stor geopolitisk oro tror jag att vi har lagt det värsta bakom oss.

Jag tror att det är ljuset i tunneln och inte tåget som kommer mot oss.

Investeringsdirektör Alexander Miller

Alexander

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.