Ökad öppenhet om kostnaderna i fonder

Baserat på ny EU-lagstiftning, som kallas MiFID II, kommer kunderna att få en bättre inblick i bland annat kostnaden för sina investeringar.

En del av syftet med MiFID II är att ge ett bättre investerarskydd och en bättre inblick i investeringarna. Enligt MiFID-direktivet måste alla företag som tillhandahåller sparprodukter rapportera samtliga avgifter som belastas sparprodukterna på samma sätt i hela Europa.

Ersättningar till mäklare i samband med värdepappershandel har tidigare belastat fonderna. I och med MiFID II kommer det att upphöra. ODIN kommer från årsskiftet 2017-2018 att dela upp kostnader relaterade till analys och genomförande av order för köp och försäljning av värdepapper, och i framtiden täcka analysen själva och inte ta denna kostnaden genom fonderna. 

ODIN är ett analysdrivet förvaltningshus och vi förstärkte nyligen vår interna kapacitetsanalys. Detta gjorde det till ett naturligt beslut att låta ODIN ta de externa kostnaderna för analys. Alla kostnader som är förknippade med analysverksamhet debiteras i framtiden företaget och inte fonderna.  

”Vi finns till för många olika kunder, och vi vill att alla kunder ska ha en klar bild av de kostnader som belastar fonderna och förvaltningen av fonderna. Det ska inte finns några överraskningar som kunden inte känner till. Denna nya praxis ger större insyn i kostnadsstrukturen i branschen i allmänhet, och det är positivt för kunderna ”, säger investeringsdirektör Vegard Søraunet.

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.