ODIN Sverige mars

Marknaden

Efter en stark utveckling i januari och februari var mars en ganska platt månad på aktiemarknaden, både i Sverige och på de flesta större börser världen över. I slutet av mars föll det svenska indexet främst på grund av den kraftiga nedgången i Swedbank som en följd av penningtvättskandalen som resulterade i att VD måste lämna. Vårt investeringscase om att ha lite bank i portföljen har betalat sig detta och förra året.

Förändringar i portföljen

I mars bestämde vi oss för att sälja av Oriflame helt. Företaget har haft en mycket nedslående prisutveckling under det senaste året och med tanke på företagets stora utmaningar, särskilt i Kina, som har varit en viktig tillväxtmotor, tror vi att det finns bättre möjligheter i våra övriga portföljbolag. Trots den svaga utvecklingen under det gångna året har investeringen i Oriflame gett en mycket positiv avkastning till ODINs andelsägare under de fyra år vi ägde företaget. Vi minskade också våra positioner i Sweco, Addtech och NIBE i mars och köpte lite mer i NCC och Biotage.

Händelser under mars månaden

Företaget med den starkaste kursutvecklingen under mars var vår senaste investering THQ Nordic, som har fortsatt att leverera efter en framgångsrik spellansering. Företagets huvudspel Metro Exodus, som lanserades i februari, har haft större efterfrågan än väntat. Ett annat viktigt spel, Satisfactory, som inte förväntades förrän andra kvartalet, lanserades i mars och möttes också av ett stort intresse och positiva rekommendationer.

Vi såg också positiva rörelser i AddLife, som hade sin kapitalmarknadsdag och avslutade den fulltecknade nyemissionen i februari och i Essity vars aktie bl.a. reagerat på ökade riktkurser och köprekommendationer från flera mäklarhus.

Den svagaste utvecklingen såg vi i Hoist, som fortfarande har regulatoriska utmaningar. De planerar ”securitisation” av delar av portföljen, och i mars rapporterade de också att bolagets COO ersätts. Dometic och Lagercrantz visade också relativt svagt resultat i mars efter en mycket stark början på året. Efter nedgången i mars är Dometic fortfarande upp cirka 30 procent i år och Lagercrantz nästan 20 procent.

De största innehaven i fonden per utgången av månaden var Beijer Alma, Beijer Ref och Hexagon med portföljvikterna 5,8, 4,8 respektive 3,9 procent.

Trots att vi hittills i år har haft ett bra resultat har vi fortsatt stor tro på våra portföljbolag och förväntar oss att de fortsätter att leverera bra avkastning för ODINs aktieägare över tiden.

Månadsrapport mars

Skrivet av förvaltare Vegard Søraunet

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.