ODIN startar ett advisory board

ODINs advisory board får en rådgivande roll i förvaltningen och består av kända näringslivstoppar. Dessa ska bidra med inblick i trender och sektorer och kommer tillsammans med dagens team att ta förvaltningen ett steg vidare.

ODIN stärker nu förvaltningen med kompetens från kända näringslivstoppar och olika nätverk såväl i Norden som internationellt.

– Genom att lyfta in människor med gedigen industri- och branscherfarenhet kompletterar vi vår egen kompetens inom förvaltning. Målet är att göra ännu mer djupgående analyser och ta förvaltningen till en ny nivå, förklarar investeringschef Vegard Søraunet.

Det nyinrättade advisory board ska med sin unika inblick och sitt breda nätverk bistå i förvaltningen av ODINs olika fonder. Detta kommer att ske i form av heldagsdiskussionsforum och samtal kring aktuella frågeställningar kring förvaltningen av ODINs fonder.

Behov av ökat kunskapsdjup
Vi ser ett växande behov av att utveckla kunskapsdjupet i långsiktiga trender och sektorer.
– Förändringar sker snabbt och kunskap från människor med lång erfarenhet från olika branscher är värdefullt. Vårt dagliga arbete handlar mycket om att upparbeta bästa möjliga kunskap för att hitta de bästa investeringsidéerna till fonderna. För detta krävs tillgång till erfarna ledare och sakkunniga. Detta ska göra oss ännu bättre på att identifiera bra bolag och undvika de som riskerar att förlora sina konkurrensfördelar, säger Søraunet.

I Norden har ODINs nya advisory board redan inlett sitt arbete och består idag av svenskarna Bertil Persson (56 år) och Anders Berg (45 år) samt norrmannen Amund Skarholt (70 år). Alla tre har lång erfarenhet av svenskt och norskt näringsliv.

– Berg och Persson har varit en del av ODINs nätverk i flera år. Perssons styrka ligger i drift och förvärv av industriföretag och har skapat stora värden för aktieägarna i Beijer Alma AB. Berg har ett brett nätverk och var tidigare vd i Lindab Group AB. Han har mångårig erfarenhet av bygg- och industriföretag med förbättringspotential, säger Søraunet.

– Skarholt har imponerande erfarenhet av att leda stora tjänsteföretag. På senare år har han haft olika styrelseuppdrag inom industri, handel, finans, hälsa och servicesektorn. Vi ser fram emot att få ta del av den kompetens och det nätverk som dessa personer har arbetat upp, säger Søraunet.

För de internationella fonderna har vi ingått samarbeten genom så kallade expertnätverk, vilket ger oss tillgång till den här typen av sakkunskap. Med globala mandat är det här det effektivaste sättet att få tillgång till sådan expertis.

Fakta om ODIN Forvaltning AS

• ODIN är en aktiv, ansvarsfull och långsiktig fondförvaltare
• ODIN är en av Norges ledande fondförvaltare med ett förvaltningskapital på cirka 54,4 miljarder norska kronor (per 31 december 2017)
• Bolaget ägs i sin helhet av SpareBank 1 Gruppen och har egna kontor i Oslo, Bergen, Stockholm, Göteborg och Helsingfors
• ODIN har tio förvaltare och fem analytiker
• Bolaget har 300 000 andelsägare fördelade på såväl institutionella som privata kunder

Fakta om Bertil Persson

Bertil var koncernchef i svenska Beijer Alma mellan 2000 och 2017. Dessförinnan var han vice vd i LGP Telecom från 1998 till 2000 och finansdirektör i svenska Scania mellan 1995 och 1998. Därtill har han haft ett antal styrelseuppdrag i svenskt näringsliv sedan 1999 fram till idag.

Fakta om Anders Berg

Anders är tidigare vd i svenska Lindab Group – en befattning han innehade från 2013 till september 2017. Dessförinnan ansvarade han för driften samt var vice vd i svenska SSAB (Swedish Steel) fram till 2013. Han var även vd i Plannja Group under perioden 2004 till 2010. Vid sidan av sin medverkan i ODINs advisory board är han även styrelseordförande i svenska Runway Safe.

Fakta om Amund Skarholt

Amund har en lång karriär inom olika typer av företag bakom sig. Han var vice koncernchef i svenska Securitas Group, koncernchef i Bravida och norska Tomra Systems mellan 1991 och 2009. Dessförinnan arbetade han på IBM och Nordenfjeldske Damskibsselskab. Från 1991 och fram till idag har Amund haft en rad styrelseuppdrag i såväl norskt som svenskt näringsliv.

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.