ODIN Global i oktober

ODIN Global är en aktivt förvaltad all-capfond med ett brett globalt mandat. Vi söker främst efter etablerade och förståeliga affärsmodeller som växer. Fonden steg under oktober med 1,5 procent i SEK vilket var 1 procent mer än globala aktiemarknaden (MSCI ACWI) som steg med 0,5 procent.

Sedan årsskiftet har fonden avkastat 38,7 procent, att jämföra med index MSCI ACWI som avkastat 32,3 procent per den 20 november 2019. Till skillnad från en global indexplacering är ODIN Global betydligt mer varierad geografiskt och branschmässigt, vilket gör att fonden erbjuder en bättre riskspridning. Årets avkastning är fortsatt en konsekvens av stark kursutveckling för våra tio största innehav samt en kalldusch i Burford Capital. På bolagsnivå är det värt att nämna att stöket kring Burford har lagt sig. Aktien steg med +18% under oktober månad och verkar vara på god väg att återhämta sig som förväntat.

I övrigt har rapporterna för tredje kvartalet från våra bolag varit som förväntat eller över med bra tillväxt och värdeskapande. Den oro som vi märkte i marknaden för konjunkturen under vår och sommar har inte visat sig nämnvärt på bolagsnivå. Våra toppositioner Constellation Software (+63%), Lifco (+43%), SAP (+41%), Compass (+31%) och Halma (+45%) har alla igått väldigt starkt i år och fortsatt göra så under hösten. DCC, som utgör 8% av fonden, hade en svag utveckling under våren men har gått starkt i höst och är i år upp med 30% (alla tal i lokal valuta).

Judges Scientific, vårt brittiska micro-cap som vi tog in i början av året och som vår analytiker Robin Øvrebø är arkitekten bakom, har gått från klarhet till klarhet och är hittills i år upp med 74% sedan vi köpte in oss i bolaget.

Amerikanska Heico är ett familjeägt bolag verksamt inom industriell rymd- och flygplansteknik

Aktivitet i fonden under oktober

Vi lägger stor vikt vid mjuka faktorer som ägarstrukturer, organisationsmodeller och vilka människorna är bakom bolagen. Under oktober gjorde vi få förändringar i fonden. Vi tog tillfället i akt att köpa lite mer aktier i det kanadensiska småbolaget MTY Foods, som har gått svagt i det korta perspektivet.

Fonden består till 50 procent av investmentbolag, 25 procent ägarledda bolag och 25 procent bolag som är institutionellt ägda (ex Accenture). Under oktober tog vi in ett nytt bolag i fonden, amerikanska Heico som är ett familjeägt bolag verksamt inom industriell rymd- och flygplansteknik med huvudkontor i Florida. Heico köptes 1990 av Larry Mendelson och hans två söner med syfte att bygga upp en industriell företagsgrupp kontrollerad av familjen. Tillsammans har man sedan 1990 drivit och utvecklat bolaget genom förvärv och man är idag en global spelare inom reservdelsmarknaden inom flyg- och rymdindustrin. Bolaget kontrolleras fortsatt av Mendelson och hans två söner.

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.