ODIN Emerging Markets i mars

En svagare dollar, stärkta råvarupriser i kombination med en generellt ökad global efterfrågan är alla faktorer som bör utgöra ett bra utgångsläge för en god utveckling för tillväxtmarknaderna framöver.

Återhämtningen för den globala ekonomin fortsätter med hjälp av kraftiga stimulanspaket. En svagare dollar, stärkta råvarupriser i kombination med en generellt ökad global efterfrågan är alla faktorer som bör utgöra ett bra utgångsläge för en god utveckling för tillväxtmarknaderna framöver. Generellt kan det även noteras att det, historiskt sett, är en ovanligt hög diskrepans mellan utvecklingen på tillväxtmarknaderna jämfört med de utvecklade marknaderna.

IMF förväntar att Asien, likt tidigare välkänt mönster, kommer vara den region som bidrar starkast till den globala tillväxten under 2021. Enligt uppreviderade siffror av IMF i april kommer Asien uppvisa en BNP-tillväxt på 8,6 procent under kommande år. Kina förväntas växa med 8,6 procent och Indien med hela 12,5 procent. Dessa siffror kan jämföras med 4,4 procent för Euro-området och 6,4 procent för USA. IMF påtalar dock att prognoserna snabbt kan påverkas av utvecklingen för eventuellt nya virusmutationer samt av utvecklingen för pågående vaccinationsprogram.

Utvecklingen i mars
Sett till aktiemarknaderna hade tillväxtmarknaderna en relativt volatil utveckling under mars månad. Fondens jämförelseindex stängde mars månad med en mindre nedgång och även om den gick bättre än jämförelseindex noterades ändå en liten nedgång i absoluta termer. Vi kan konstatera att pandemin har haft en positiv effekt på en redan tidigare stark digitaliseringstrend med följd att det skapat en kraftig efterfrågan på komponenter för elektronikindustrin. Detta gynnar företag med koppling till hela värdekedjan för elektronikindustrin och många av dessa företag finns i Asien.

Här kan du läsa Emerging Markets månadsrappport med siffror för mars månad

Två bolag som gynnats
Två bolag som ingår i ODIN Emerging Markets och som gynnats speciellt av denna utveckling är TSMC och Vitrox. TSMC är världens största oberoende tillverkare av elektroniska komponenter och gör det på uppdrag av så kallade data-chip designers som Apple, NIVIDIA och Broadcom. TSMC har nyligen ökat sina investeringar avsevärt för att kunna möta efterfrågan. Företaget uppskattar att man kommer att investera upp emot 100 miljarder dollar under de närmaste åren, vilket även lett till höjda försäljningsestimat. För de kommande tre åren förväntar TCMS en försäljningsökning med 50 procent. TSMC är fondens tredje största innehav och utgjorde 5,3 procent av fonden vi utgången av mars månad. Vi ser stort värde i bolaget genom dess ledande position inom teknologi, företagets starka tillväxtutsikter samt genom att företaget är en ledande, oberoende aktör i en bransch full av industrihemligheter. Ökad efterfrågan och högre investeringstakt skapar ett gynnsamt läge även för underleverantörer av produktions- och testutrustning.

Det malaysiska företaget Vitrox som fortfarande drivs av bolagets tre grundare har en mycket god position i flera nischmarknader för utrustning inom testning av elektronikkomponenter. Vitrox fokus på att hitta nischmarknader där man kan använda sin teknologi har visat sig vara ett vinnande koncept och de har nu arbetat upp en stark position i de marknader där de opererar. Vitrox tillhandahåller testutrustning som genom röntgen eller optisk visualisering på mikronivå kan upptäcka felproducerade komponenter. Det är ett område som är viktigt för kunder som vill säkerställa en hög kvalitet och som dessutom blir allt viktigare desto mindre komponenterna är. Vitrox har också en fördel på marknaden genom att bolaget är malaysiskt och därmed verkar opåverkade av teknologikriget mellan USA och Kina. Vår bedömning är att tillväxtutsikterna för Vitrox ligger i nivå med TSMC, d.v.s. en försäljnings-tillväxt på 50 procent de kommande tre åren. Vitrox utgjorde 2,7 procent av ODIN Emerging Markets vid månadsskiftet.

Nytt innehav och förändringar i fonden
Under mars månad har vi valt att ta in ett nytt bolag som uppfyller våra kvalitetskrav enligt ODIN-modellen. Den vietnamesiska banken ACB-Asia Commercial Bank är en av de största bankerna i Vietnam med fokus på privatmarknaden. Banken, som är familjeägd, har en konservativ syn på risktagande och har därför också kunnat uppvisa lägst kreditförluster av alla vietnamesiska banker under pandemin. Genom att banken har en nykter syn på marknaden, en lönsamhet som ligger väl över snittet och en tydlig exponering mot den starkt växande privatmarknaden i Vietnam skapar det goda möjligheter för en långsiktig och lönsam tillväxt. Vi gör därför bedömningen att denna familjestyrda kvalitetsbank kommer generera ett bra bidrag till fonden över tid. Under mars månad valde vi att minska fondens innehav i Soltec och Chevron Lubricants Lanka för att i stället öka fondens position i Digiworld som nu uppgår nu till 2,2 procent.

Hög exponering mot asiatiska kvalitetsbolag
ODIN Emerging Markets har en relativt hög exponering mot Asien och bland de tio största innehaven i fonden är hela åtta asiatiska. Efter att vi under mars gick in i ACB-Asia Commercial Bank består ODIN Emerging Markets nu av tre vietnamesiska företag. De andra två är IT-distributören Digiworld (som vi skrev om i förra månadsbrevet) och mejeriproducenten Vinamilk. Sett till fonden som helhet är två tredjedelar av portföljen asiatiska men nämnas bör givetvis att de i sin tur i många fall är beroende av en god efterfrågan från väst.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.