Lästips från ODINs förvaltare Robin Övrebö

Vår förvaltare Robin Övrebö läser väldigt mycket. Här hittar du de böcker om investeringar och aktiemarknaden som han rekommenderar att du tar en titt på under hösten.

En stor del av en förvaltares tid går åt att läsa och analysera siffror. Vår förvaltare Robin Övrebö läser många böcker om duktiga investerare och blir på så sätt också själv en duktig investerare. Nedan hittar du de böcker han rekommenderar att du tar en titt på under hösten.

1. Thinking in Bets: Making Smarter Decisions When You Don’t Have All the Facts av Annie Duke
Den här boken handlar om hur du kan fatta bättre beslut när du inte har alla fakta. Livet är mer som poker än schack, eftersom du måste manövrera både kända och okända faktorer. Även i schack finns det ett teoretiskt korrekt val vid varje given tidpunkt, där poker är mer av en övning i sannolikhetsberäkning.

2. The Davis Dynasty: Fifty Years of Successful Investing on Wall Street av John Rothschild
Boken berättar om hur tre generationer av den amerikanska familjen Davis har lyckats som investerare. Den äldste i familjen, Shelby Davis, lyckades öka familjens förmögenhet från 30.000 dollar till 900 miljoner dollar. Hans barn och barnbarn var då så pass ”miljöskadade” att de också blev investerare.

3. Seeking wisdom – from Darwin to Munger av Peter Bevelin
Peter Bevelin diskuterar olika disciplinteorier och modeller inom psykologi, fysik och matematik som kan hjälpa dig att fatta bättre beslut. Här får du bland annat insikt i specifika tankeprocesser som Charlie Munger talar varmt om.

4. Quench Your Own Thirst: Business Lessons Learned over a Beer or Two av Kim Koch
Kim Koch är grundare av The Boston Beer Company – ett företag som för närvarande värderas till cirka 6,7 miljarder dollar. Här berättar han om hur han byggde sitt företag från ett litet mikrobryggeri till att bli en konkurrent att räkna med för de stora amerikanska ölbryggerierna.

5. Junk to gold av Willis Johnsen
Willis Johnsen berättar här om en mans resa från enkla förhållanden till otrolig framgång. Han är grundare av en av USA: s största begagnade bilauktionshus (COPART) och berättar om vägen från botten till toppen i amerikanska affärer. Det inkluderar allt han har lärt sig på vägen i allt från kärlek och krig till att bygga miljardföretag.

6. You can be a stock market genius av Joe Greenblatt
Joe Greenblatts bok är kanske en av de bästa böckerna att läsa som investerare. Här får du en praktisk guide till aktiemarknaden, full av fallstudier. Författaren kan även visa riktigt bra resultat som investerare, och han visar hur man själv också kan göra det. Boken riktar sig mot särskilt intresserade läsare, men om du har motivation och tid att handla i enskilda aktier är detta boken att börja med.

Bonus: Deep work: Rules for focused success in a distracted World av Cal Newport
Boken behandlar vikten av så kallat ”djupgående arbete” i ett arbetsliv präglat av avbrott. Förmågan att fokusera är nyckeln till framgång. Här definieras det som ”professionella aktiviteter som utförs utan avbrott och i djup koncentration som gör att du kan driva dina kognitiva förmågor till det yttersta”. Denna form av koncentration är otroligt givande för dig själv då det stärker dina förmågor och är svårt för andra att kopiera.

Förvaltare Robin Övrebö

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.