Förvaltarkommentar ODIN Sverige juli

Efter ett svagt juni återhämtade sig Stockholmsbörsen något i juli, men marknaden är fortsatt volatil och frågan är fortfarande vad som händer med inflationen och räntorna framöver.

Ändringar i portföljen
Vi har inte gjort några väsentliga ändringar under månaden, men vi har minskat vår position i Axfood något, samtidigt som vi ökat våra positioner något i Sinch, Atlas Copco och Assa Abloy. 

Händelser
Rapportsäsongen för det andra kvartalet inleddes i juli och vid utgången av månaden hade 28 av fondens 34 innehav rapporterat. Sammantaget har rapportsäsongen hittills varit ungefär som förväntat, men med samma mönster som vi sett de senaste rapportperioderna: Bolagens omsättning har överlag varit högre än förväntat, men marginaler och kassaflöden något lägre, vilket gett vinstnivåer som varit ungefär som väntat. Det finns dock bolag som sticker ut åt både det positiva och det negativa hållet. Sinch var den aktie som utvecklades svagast under månaden (-24%) efter att bolaget utsattes för en blankningsattack där en okänd hedgefond publicerade en analys med allvarliga anklagelser om att bolagets redovisning är missvisande, med bl.a. uppblåsta belopp för omsättning och kundfordringar. Bolaget har bemött anklagelserna i detalj och varit tydliga med att de anser rapporten vara vilseledande och felaktig. Däremot har bolaget meddelat att de underskattade kostnaderna för meddelandetjänster under 2021 med 1,3 procent och kort därefter fick VD Oscar Werner lämna bolaget. Detta är förstås allvarligt, men vi tror kostnadsmissen är en engångsföreteelse och eftersom vi har ett grundläggande förtroende för bolaget, dess grundare, styrelse, ledning och kultur, utökade vi vår position försiktigt efter attacken. Vi är dock ödmjuka för att vi kan ha fel och bibehåller därför en låg portföljvikt strax under 2 procent.

Cint var det bolag som hade den största kursreaktionen på rapportdagen (+21 procent) efter en rapport som var något bättre än väntat. Bolaget fortsätter sin lönsamma tillväxtresa och den kraftiga kursreaktionen förklaras troligen till stor del av den svaga kursutvecklingen tidigare under året.

Flera andra bolag hade stora positiva kursrörelser under månaden – exempelvis Sagax (+38 procent) som rapporterade helt i linje med förväntan, vilket inte utlöste någon reaktion på rapportdagen, men där aktien återhämtade sig under hela månaden. Även NIBE (+33 procent) utvecklades mycket starkt, trots att bolaget fortfarande inte har rapporterat. Så stora kursrörelser i bolag där det inte kommit väsentliga nyheter säger något om hur svagt sentimentet varit, och hur mycket det fortfarande påverkas av omvärldsfaktorer.

Det viktiga för oss är att de bolag vi äger fortsätter att skapa långsiktiga fundamentala värden. Så länge det fortsätter är vi helt komfortabla med att äga dem, oavsett om aktiekurserna på kort sikt ger en helt annan bild. Den preliminära slutsatsen är fortsatt att våra portföljbolag fortsätter att skapa stora fundamentala värden, medan deras aktier blivit betydligt billigare. Allt annat lika är det positivt för den förväntade framtida avkastningen.

Rapport med siffror

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.