Förvaltarkommentar ODIN Small Cap maj

Över lag har det varit ännu en god rapportsäsong där försäljningen varit ungefär i linje med förväntningarna.

Den starka inledningen på året fortsatte i maj. Med Sectra som rapporterade den 2 juni var rapportsäsongen för ODIN Small Cap över för den här gången. Över lag har det varit ännu en god rapportsäsong där försäljningen varit ungefär i linje med förväntningarna. Bolagen har än en gång visat på god kostnadskontroll vilket resulterat i lönsamhet och marginaler som översteg förväntningarna.

Siffor för ODIN Small Cap i maj

Händelser
Två bolag som inte riktigt nådde upp till marknadens förväntningar och därmed var bland de sämre bidragsgivarna under månaden är MedCap (-9% i maj) och norska Fjordkraft (-13%). Båda bolagen rapporterade lägre omsättning och resultat än väntat. För MedCaps del var det bland annat Unimedic Pharma som påverkats negativt av covid-19 och för Fjordkrafts del handlar det bland annat om kraftigt ökade spotpriser på elmarknaden. Fjordkraft har också drabbats av negativ publicitet i Norge det senaste året vilket är en utveckling vi följt och kommer att fortsätta följa noga.

På den positiva sidan sticker bland annat Hemnet (+42% i maj) och Green Landscaping (+40%) ut. Hemnet, som är fondens senaste innehav, visade upp fortsatt stark lönsam tillväxt om 26 procent, trots något lägre transaktionsvolymer. Aktien är upp nästan 100 procent från noteringskursen på 115 kr i april. Green Landscaping fick en förbättrad vinterverksamhet (snöröjning m.m.) under det första kvartalet och har även annonserat tre förvärv under månaden som ser lovande ut.

I övrigt har det varit ännu en god rapportsäsong för våra portföljbolag. Vi har haft digitala möten med ledningen i många av bolagen och över lag fortsätter de att imponera med god kostnadskontroll och lönsamhet. Det är tacksamt att vara aktieägare i välskötta bolag som drivs av skickliga och handlingskraftiga människor. Om bolagen även fortsättningsvis kommer drivas lika väl, nu när vi förhoppningsvis går ljusare tider tillmötes och samhällen världen över kan öppnas upp igen, tror vi det kommer bli en fortsatt god långsiktig resa för ODIN Small Caps andelsägare.

Ändringar i portföljen
Under månaden har vi inte gjort några större ändringar i portföljen, men vi har exempelvis ökat våra positioner i Thule, Absolent och Bredband2, och minskat våra positioner i Lime och Vitec.

Förvaltarteamet med Carolina Elvind, analytiker, Jonathan Schönbäck, förvaltare och Hans Christian Bratterud, förvaltare.

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.