ODIN Emerging Markets förvaltarkommentar september

Marknadssentimentet är generellt pessimistiskt på grund av den räntehöjningsfas vi fått uppleva under senare tid.

Centralbankernas kamp mot inflationen är ett fenomen för de utvecklade globala aktiemarknaderna som går ner på grund av förväntningar om högre räntor i kombination med svagare tillväxtutsikter. På tillväxtmarknaderna är situationen något mera blandad. Inflation är inget problem i flera av de länder som tillhör kategorin tillväxtmarknader, däribland Kina samt andra länder i Asien. De kinesiska myndigheterna har det senaste året i stället ökat finansiella- och skattemässiga stimulanser eftersom ekonomin redan präglas av en svag bostadsmarknad och fortsatta nedstängningar i kölvattnet av covid. Andra länder i regionen som till exempel Vietnam, Indonesien och Filipinerna har dock valt att höja räntan med mellan 50 – 100 punkter, inte primärt för att de upplever inflationspress utan för att centralbankerna valt att följa den amerikanska centralbanken (Fed), för att skydda sina valutor från försvagning samt för att de önskar agera med god framförhållning för att stävja framtida inflationsutveckling.

Avnotering PSG Group
ODIN Emerging Markets har under september sålt av innehavet i PSG Group. PSG GROUP är ett Sydafrikanskt familjeägt investeringsbolag, som grundades av den legendariska affärsmannen Jannie Mouton och som bedriver verksamhet i en rad branscher som exempelvis utbildning, bank och försäkring. Bolaget har under årens lopp genererat mycket god värdetillväxt för sina aktieägare genom att vara med och bygga upp verksamheter från tidigt skede, utvecklat dem samt tagit dem till börsen. En av de bästa bidragsgivande affärerna var Captiec Bank som knoppades av 2020 för en särnotering, något utgjorde en stark bidragsgivare för fonden ODIN Emerging Markets. Tidigare i år tog dock PSG Group beslutet om att man avser avnotera bolaget med anledning av att de handlas till en väsentlig rabatt i jämförelse med det summerade värdet i bolagets underliggande verksamheter. Avnoteringen genomfördes under september månad, ett beslut som vi givetvis tycker är tråkigt då vi blir tvungna att sälja men samtidigt också förstår då det är det bästa för att skapa värde för återstående aktieägare. Vi tackar PSG Group för det värde de bidragit med under de fem år vi fick vara med på resan.

Avkastningen i fonden
Avkastningen för ODIN Emerging Markets i absoluta termer är hittills i år visserligen inte så mycket att hurra för, men den ligger i linje med jämförelseindex och står sig väl i konkurrensen sett både till i år och på lite längre sikt historiskt. I en marknad där räntorna och riskpremierna stiger har det visat sig att en diversifierad portfölj innehållande kvalitetsinnehav har varit ett bra recept för att skapa god riskjusterad avkastning. På tillväxtmarknader finns det många solida kvalitetsbolag och faktum är att det på senare tid har varit lättare att finna sådana till förnuftig prissättning än på de utvecklade marknaderna. ODIN-modellen och investeringar på tillväxtmarknaderna bör såldes vara en bra kombination!

ODIN EM skiljer sig avsevärt från både andra EM-fonder och index
–     Fonden har en aktiv andel på cirka 90 procent och därmed måste en större avvikelse från index räknas in.
–     ODIN EM har en lägre risk än de flesta andra EM-fonder och klassificeras enligt riskskala 5, mot de flesta konkurrenter som är i klass 6. Detta beror på att fonden har en lägre uppmätt volatilitet (standardavvikelse).
–     Fonden är mer diversifierad på geografi och valuta, också mer än index som är väldigt Kinafokuserat.
–     Bättre diversifierad på bolagsstorlek där mer än hälften av portföljen investeras i små och medelstora företag.
–     Strikta ESG-kriterier (artikel 8-fonder) och med ett betydligt lägre koldioxidavtryck än marknaden.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.