Det är i kriser vår aktiva förvaltning bevisar sig

Första halvåret har bjudit på en pandemi, en oljepriskollaps och en i grunden förändrad marknad. Prestationen har dock varit stark och ODIN Small Cap har gått klart bättre än börsen i stort.

Intervju publicerad hos Placera / Avanza. I början av året startade ODIN Fonder en ny småbolagsfond, ODIN Small Cap, och starten har minst sagt varit annorlunda för förvaltaren Jonathan Schönbäck. Första halvåret har bjudit på en pandemi, en oljepriskollaps och en i grunden förändrad marknad. Prestationen har dock varit stark och fonden har gått klart bättre än börsen i stort.

“Det har varit en omtumlande period för oss. Det är inte precis det här man planerar för när man skapar en fond. Men vi prövas i sådana här tider. Summa summarum har våra innehav presterat bra. Vi är långsiktiga när det gäller våra aktieinnehav. Kriser skapar en vattendelare mellan bra och dåliga verksamheter, och över tiden gynnas våra välskötta bolag”, säger Jonathan Schönbäck.

Jonathan Schönbäck

ODIN Small Cap har en koncentrerad portfölj med totalt 35 olika innehav. Fonden skiljer sig inte metodmässigt från andra fonder hos ODIN. ODIN-modellen tillämpas vilket innebär att fonden investerar i kvalitetsbolag med hållbara affärsmodeller och ett långsiktigt värdeskapande i fokus, vilket tenderar att ge bättre långsiktig avkastning med mindre svängningar.

“Vi tittar inte så mycket på index eller på börsen i stort. Istället investerar vi i företag som vi tror på långsiktigt, där affärsmodellen är konkurrenskraftig, där balansräkningen är stark och där vi tycker om kulturen i företaget. Kultur är viktigt för långsiktigt värdeskapande i företag. För oss är det en central fråga och en viktig del av vår analys”, säger Jonathan Schönbäck.

För Odin handlar hållbarhet om att investera i ansvarsfulla bolag som har en vilja att förbättra framtiden med genomtänkta bolagsinvesteringar.

– Vi är engagerade ägare och har en tät kontakt med ledningen för de företag vi investerar i. För oss är det viktigt med en aktiv och öppen dialog om att ha en hållbar verksamhet. I små företag kommer vår röst som ansvarig förvaltare att väga tyngre eftersom vår andel i företaget är större. Detta gör det lättare för oss att få igenom viktiga förändringar som är i andelsägarnas intresse och som gör oss till stolta ägare, berättar Jonathan.

Fonden har haft en bra start trots en svängig aktiemarknad. ODIN Small Cap är ned 1,5 procent hittills i år, vilket kan jämföras med index som under samma period fallit med 8,7 procent. (per 2020-05-30)

”I början av covid-19-krisen såg vi över vår riskexponering. Vi blev nästan som obligationsinvesterare. När den akuta situationen lagt sig började vi att titta på bolag där vi kunde öka vårt ägande eller bredda vår portfölj. Börsnedgång kan skapa bra möjligheter för långsiktiga investerare som oss. Det gör att man kan köpa aktier som vi annars kanske inte skulle kunna köpa av värderingsskäl”.

Jonathan Schönbäck har följt börsen länge och varit med i allt från den spruckna it-bubblan till finanskrisen.

“Det är i kriser som vår aktiva förvaltning, och vår ODIN-modell, kommer till sin rätt. Vi slår index för att vi kan välja och vraka bland alla börsens mindre bolag och sätta ihop en portfölj av verklig kvalitet. Vi tittar inte på månad för månad, utan över längre tidsperioder. Det blir en bra avkastning för att vi aktivt väljer och väljer bort aktier utifrån vår beprövade investeringsmodell”, fortsätter förvaltaren.

ODIN Small Cap-förvaltaren lyfter upp flera bra investeringar under perioden. Det kanske mest framgångsrika innehavet är Sinch där kursuppgången fått vikten att bli så tung i fonden att Schönbäck fått trycka på säljknappen.

“Vi har sålt av lite Sinch under våren. Det har inte alls att göra med att vi inte tror på bolaget utan att vikten helt enkelt blev för stor. Reglerna säger att ett innehav inte får överstiga 10 procent av fondens värde”, säger Jonathan Schönbäck och betonar att han fortsatt tror på bolaget.

Ett annat innehav som han menar visat styrka är NCAB som tillverkar mönsterkort och har kontor i 15 länder. Företaget tog in kapital genom en offensiv nyemission för att förvärva ett amerikanskt bolag.

“NCAB är ett företag som stärkte sig under den förra krisen 2008. Nu är det kris igen och då har bolaget köpt två företag på kort tid. För oss var det en självklarhet att delta i emissionen eftersom vi vill stötta bolag som väljer att tänka långsiktigt och nyttja sin starka position när det är utmanande marknader. Vi ser mycket positivt på kulturen och företagets förmåga att skapa värde över tiden”, säger Schönbäck.

Han betonar igen vikten av långsiktighet. På en fråga om det finns något innehav i portföljen som symboliserar förvaltningsmodellen nämner han CTT Systems. Det är ett svenskt bolag som tagit fram en spetsteknik för luftmiljö i flygplan.

“CTT System har en jättefin kultur, bra kunder, utmärkta produkter och rider på en stor viktig trend – förbättring av luftmiljön i flygplan. Viruset har inte minskat ned behovet av god luft i kabinen. Det är ett typexempel på aktie som vi gillar, och där vi inte ändrar oss bara för att det blåser om flygindustrin”, avslutar Jonathan Schönbäck.

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.