AstraZenecas kapitalmarknadsdag

Vår förvaltare Hans Christian Bratterud imponeras av de passionerade människorna på AstraZenecas kapitalmarknadsdag i Cambridge.

”Eliminate cancer as a cause of death.”

Det är målet med AstraZenecas onkologiverksamhet. Det säger också något om ambitionsnivån för företaget – oavsett om det gäller cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar eller någon av de många andra sjukdomar som de anställda på AstraZeneca arbetar outtröttligt med att bota.

Vår förvaltare Hans Christian Bratterud hade i slutet av maj förmånen att träffa flera av dessa väldigt kompetenta och passionerade människor när AstraZeneca höll sin första kapitalmarknadsdag på över tio år i bolagets nya Discovery Centre (”DISC”) i Cambridge, UK. Hela den globala ledningsgruppen och flera av de mest seniora forskningsledarna var på plats – inklusive två ytterst kompetenta svenskar baserade i Mölndal som HC hann prata lite med – Elisabeth Björk och Regina Fritsche Danielson. Det är svårt att inte bli imponerad när man går igenom deras CV:n.

DISC huserar över två tusen forskare och 16 olika toppmoderna laboratorier under ett och samma tak. Byggnaden ligger mitt i Cambridge Biomedical Campus, som är Europas största medicinska forskningscentrum. Astra är dock det enda läkemedelsbolaget som gjort en riktigt storskalig satsning här. Närmsta grannar är bland annat Cancer Research UK, Cambridge University Hospitals, specialistsjukhuset Royal Papworth Hospital, och University of Cambridge Heart and Lung Research Institute. Det är svårt att föreställa sig ett bättre läge för att fortsätta driva värdefull innovation på högsta nivå som räddar liv.

ODIN Sveriges position i AstraZeneca är i skrivande stund (22 maj 2024) värd strax över en miljard kronor, vilket gör det till det näst största innehavet, och en mycket viktig del av fonden. Hur vågar vi ha så mycket Astra? Jo, för att bolaget passar väldigt bra in i vår investeringsstrategi ODIN-modellen och våra tre P:n:

  • Prestation: För tio år sedan 2014, när den då relativt nye VDn Pascal Soriot stod inför en ”patent cliff” sattes en ambition att omsätta $45 miljarder år 2023. Då var det många som skrattade – hur skulle ett företag utan pipeline och sjunkande omsättning (som bottnade på $22 miljarder 2018) kunna lyckas med det? Men det är exakt vad de gjorde (även exkl. M&A), med god och ökande lönsamhet.
  • Position: De senaste tio åren har företaget transformerats till ett av de mest innovativa  läkemedelsbolagen i världen med marknadsledande positioner inom onkologi (cancer), sällsynta sjukdomar och flera andra kritiska och snabbväxande terapiområden. Kärnan är den starka kollaborativa bolagskulturen som vi sett många goda exempel på i veckan. Nu presenterades också ambitionen för 2030: En omsättning om minst $80 miljarder (ca. 8% årlig tillväxt, vilket ska nås organiskt) med en rörelsemarginal kring 35%
  • Pris: Även om aktien kommit upp något på sistone, till vad som börjat närma sig rimliga nivåer, bedömer vi den fortfarande som attraktivt värderad. Om bolaget når sin 2030-ambition, precis som de nådde sin 2023-ambition, så tror vi det kommer vara extra kul att vara med på resan.

Vår förvaltare Hans Christian Bratterud och Astras VD Pascal Soriot

Utsidan av DISC-centret

Slides från AstraZenecas kapitalmarknadsdag

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.