Vart är Stockholmsbörsen på väg?

ODINs förvaltare, Vegard Søraunet, kommenterar uppgången på Stockholmsbörsen. Trots högre värderingar på börsen bidrar räntesänkningar och förbättringar makromässigt till att vi är positiva till framtiden.

Den svenska börsen har visat en stark utveckling sedan starten av 2015 med en uppgång på 17,8% – under samma period har ODIN Sverige stigit 19,9% och ODIN Norden har stigit 26,8%*. Riksbanken och den låga räntan har givetvis haft en stor inverkan på börsens uppgång och Stefan Ingves besked i slutet av mars att minusräntan kryper ända ner till -0,25 %, gav ytterligare en skjuts åt börsutvecklingen. Med de låga räntor vi har framstår aktier även fortsättningsvis som ett attraktivt tillgångsslag.

Vegard Søraunet, portföljförvaltare för ODIN Sverige, menar att Riksbankens agerande kan ifrågasättas: ”Jag tycker det är lite underligt att Riksbanken är så besatt av inflationsmålet i Sverige och jag tror inte att de låga räntorna kommer ge önskad effekt om att få upp inflationen.” Han pekar på att ökade tillbakaköp av obligationer borde fungera bättre och menar att Sverige får motvind från ECBs mål om en svagare euro. Det är en kamp de aldrig kommer vinna.

_DSC2050

Fortsatt positivt men risken för korrektion ökar

Trots låg inflation tror vi att inte bara Stockholmsbörsen utan även den svenska ekonomin kommer att växa framöver. De åtgärder som Riksbanken har lanserat har troligtvis inte fått full effekt ännu. Dessutom borde de låga räntorna och en svagare valuta bidra positivt till de exportorienterade bolagen.

Ytterligare positiv effekt bör det europeiska uppsving som vi nu ser ge framöver. Under den presskonferens som den Europeiska Centralbanken nyligen höll tillbakavisar bankchefen Mario Draghi rykten om att deras lågräntepolitik skulle vara på väg att avslutas. Draghi menar tvärtom att åtgärderna verkligen fungerar, att ekonomin nu håller på att förbättras och att de helhjärtat kommer fullfölja sina åtgärder inom den monetära politiken.

Den expansiva penningpolitiken som förs kommer dock inte att hålla för evigt. Förr eller senare måste det stramas åt och det är en svår balansgång för myndigheterna att finna den rätta vägen att ge stimulanser utan att skapa bubblor i enskilda tillgångsslag. På ODIN är vi givetvis uppmärksamma på risken i detta men tror inte vi är framme vid en korrektion ännu.

Vi håller fast vid vår strategi

I fonden ODIN Sverige låter vi dock inte dessa positiva marknadsutsikter som vi ser påverka oss alltför mycket. Vi har en fast strategi för hur vi väljer ut de bästa bolagen ur vårt univers, en strategi vi håller fast vid oavsett marknadsläge. Det är viktigt att inte bli för ivrig och ryckas med av kollektivismen på marknaden utan att våga gå sin egen väg och ta beslut baserat på eget huvud och analys. Tack vare denna hållning har vi inte ändrat så mycket i portföljen det senaste året vilket nu börjar löna sig. Vi kommer gång på gång kommer tillbaka till de innehav vi redan har när vi analyserar och utvärderar prospekt till portföljen. ODIN har en klar investeringsfilosofi om att köpa kvalitetsbolag till attraktiva priser, något vi kallar värdeförvaltning. Vi letar efter bolag som skapar värde för sina aktieägare, är undervärderade, har bra ledarskap, stark historik och god drift.

Förra året presterade ODIN Sverige något sämre än marknaden som helhet (7% mindreavkastning) medan fonden året före det (2013) gav en meravkastning på hela 15%. Hittills i år ligger vi något före vårt referensindex. Dessa svängningar är naturliga för en äkta aktiv förvaltare som ODIN. Våra fonder är koncentrerade med få innehav i portföljerna (vi äger 29 bolag i ODIN Sverige) – vi maximerar våra investeringsidéer i de bolag vi tror på genom att äga större positioner. En annan anledning till att avkastningen i ODIN Sverige har en del svängningar är att vi har en active share på 80% vilket är en siffra som visar skillnaden mellan våra investeringar och index. Har du 0% i active share är din portfölj lika med index och har du 100% active share så skiljer sig din portfölj helt från index.

Vår tro på bolag som Oriflame, MTG, Lindab och SystemAir börjar nu visa sig bli till vår fördel under 2015. Detta är bolag som har tyngdes mycket av sin exponering mot Ryssland under förra året men som har stigit på rubelrevanschen som vi har sett sedan årsskiftet. Under 2014 sjönk rubeln med 29,6 % mot kronan men vinden har som sagt vänt och rubeln är nu den valuta som avancerat mest sedan januari.

I ODIN Norden har vi cirka 45% av vår exponering mot Sverige och svenska börsbolag och utvecklingen i fonden är positivt påverkad av investeringarna i Sverige. Vi har totalt 12 svenska innehav i portföljen och de flesta är större bolag men även några mellanstora. De bästa bidragsgivarna i Sverige är Indutrade, Autoliv, Atlas Copco och Assa Abloy.

Låga räntor ger fler uppköp och fusioner

Andra typer av bolag som vi tror mycket på är de som har fokus på att göra uppköp och fusioner. Den höga aktiviteten inom detta området som vi sett under en period fortsätter. I dagens marknad med låga räntor och starka balanser hos bolagen är det nästan överraskande att den inte är ännu högre. De större bolagen har stora incitament att köpa de mindre med dagens låga kostnader för finansering.

Vi tror att denna trend kommer fortsätta och ODIN Sverige har en väl positionerad portfölj med innehav som Lifco, Lagercrantz och Beijer REF för att ta del i denna utveckling. Alla dessa bolag har hittills i år köpt mindre företag som kommer vara stora bidragsgivare till ökad försäljning i många år framöver. Ytterligare bolag i portföljen som har fusioner och uppköp på agendan är Addtech, Beijer Alma, Systemair, Indutrade, Hexagon, Latour Industries, Nolato och Sweco.

 

*Avkastningstal per 16/4-2015

 

Skrivet av

Investeringsdirektör
Vegard Søraunet är utbildad civilekonom från Handelshögskolan BI i Oslo med specialisering inom finans. Han har dessutom en magisterexamen i redovisning och har tidigare arbetat på PriceWaterhouseCoopers.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.