I väntan på Warren Buffett

Enligt Warren Buffett är årsmötet för hans investeringsbolag Berkshire Hathaway ett «Woodstock for Capitalists». I år valfärdade 50.000 personer till Omaha för att vara med, inklusive vår aktieanalytiker Nicolay Mylén.

Warren Buffett är världens kändaste investerare och en av världens rikaste personer. Hans investeringsfilosofi är lika gångbar idag som den varit under de senaste 50 åren. I år vallfärdade uppemot 50 000 personer till Omaha i Nebraska för att delta i årsstämman i Berkshire Hathaway, en sammankomst som Buffett själv titulerat ”Woodstock for capitalists”.

Som vanligt gick årsstämman av stapeln i Buffetts hemstad Omaha, Nebraska, en timme väster om Chicago med flyg. Det som gjorde årets möte extra speciellt var att det var 50 år sedan Buffett Partnership Ltd. (Warren Buffetts investeringspartnerskap BPL) formellt tog kontrollen över Berkshire Hathaway. Lite bakgrundshistorik är därför på sin plats.

Historia
Berkshire Hathaway sysslade till en början med textilproduktion. 1955 gick Berkshire Fine Spinning Associates ihop med Hathaway Manufacturing Company. Efter sammanslagningen hade Berkshire Hathaway 15 fabriker med över 12 000 arbetare och en försäljning på över 120 miljoner dollar. Trots det hade bolaget det motigt på grund av den kraftiga nedgången i textilindustrin. Under de första sju åren efter sammanslagningen gick Berkshire Hathaway med minus och bolagets värde minskade med 37 procent. Under tiden lade bolaget ned nio fabriker och i vissa fall användes pengarna från likvideringarna till återköp av aktier.

Buffett köpte BPLs första aktier i Berkshire i december 1962 då han räknade med flera nedläggningar och därmed också fler återköp av aktier. Aktien såldes då för 7,50. Det skulle visa sig att Buffett hade rätt, för direkt efter köpet lade Berkshire ned ytterligare två fabriker och pengarna från nedläggningarna kom att användas för återköp av aktier.

Den dåvarande Berkshire-chefen, Stanton, erbjöd Buffett att köpa hans aktier för 11,50 och Buffett accepterade budet. Men när det skriftliga budet väl kom, låg kursen på 11,375 dollar och inte på avtalade 11,50 dollar. Detta irriterade Buffett enormt och han ignorerade därför erbjudandet och började i stället köpa på sig fler Berkshire-aktier. I april 1965 ägde BPL cirka 40 procent av de utestående aktier i bolaget, och vid det kommande styrelsemötet i början av maj tog man formellt över kontrollen i Berkshire Hathaway. Stanton förlorade jobbet och Buffett hade nu 25 procent av BPLs kapital investerat i en svår bransch som han kunde väldigt lite om.

50 år senare är Berkshire Hathaway ett gigantiskt konglomerat med diverse dotterbolag inom försäkring och återförsäkring; reglerade branscher som järnväg och ”utilities”; produktion, service och detaljhandel; finans och finansprodukter – utöver stora innehav i börsnoterade bolag. Alla operativa beslut i de enskilda enheterna tas av respektive enhetschef, medan alla investeringsbeslut och all kapitalallokering fattas av Warren Buffett (84 år) och hans partner Charlie Munger (91 år). Berkshire Hathaway omsätter idag 194 miljarder dollar, har 316 000 anställda och en aktiekurs på 216,920 dollar (notera att aktiekursen var 7,50 dollar när Buffert köpte de första aktierna). Marknaden värderar bolaget till 355 miljarder dollar, vilket är den fjärde högsta bolagsvärderingen i världen.

Årsmötet 2015 – betraktelser från aktieanalytiker Nicolay Mylén
För att få en bra plats gick jag upp 03.30 lokal tid för att ställa mig i kö. Tidpunkten var perfekt vald för jag hade då bara 20-30 personer framför mig i kön. En timme senare var det flera tusen bakom mig. När dörrarna slogs upp 07.00 rusade folk in som galningar för att få bra plats (inklusive undertecknad).

buffet5

En papp-version av Warren Buffett var det närmaste vi kom legendaren

Själva mötet inleddes med en film, där vi bland annat fick se Warren (84) och Charlie (91) dejta damerna från serien ”Desperate Housewives”, spela maffiabossar i serien ”Breaking Bad” och sist men inte minst se Warren boxas mot Floyd Mayweather.

buffet4

Humor från Warren Buffett

Därefter följde traditionsenligt sex timmars utfrågning från salen, journalister och analytiker på alla upptänkliga teman, bland annat hur duon ser på dagens prissättning av aktiemarknaden. Sin vana trogen besvarade Buffett alla frågor på ett enkelt och lättbegripligt sätt, inte sällan med en god portion humor.

buffet3

Utfrågning av huvudpersonerna från salen i sex timmar

På frågor rörande makroutsikterna svarade Buffett helt sonika att han inte visste (”we know we don’t know”). Vidare berättade han att han aldrig avstått från en affär på grund av makrofaktorer. Det som däremot är relevant för en långsiktig investerare är vad bolaget i snitt kommer att tjäna under perioden som man äger något i det. Det är också detta vi på ODIN är måna om när vi analyserar bolag snarare än om räntan kommer att gå upp eller ner under det kommande året.

Ett av Buffetts köpkriterier är att ett bolag ska ha uppvisat en jämn intjäningsförmåga. På frågan hur man bedömer den framtida intjäningsförmågan svarade han att det varierar från bolag till bolag, men han betonade bolagsledningens betydelse. Buffett tipsade också om följande metod för att utvärdera en bolagsledning: fråga dig själv om du skulle kunna tänka dig att ha personerna i ledningen som affärspartner. Som han tidigare sagt: «Doing business with bad people simply doesn’t work». En bra och rationell ledning är även ett av kriterierna som vi på ODIN har för de bolag vi investerar i.

Flera av de som slutit upp uttryckte oro för aktiemarknadens prissättning och risken för en framtida nedgång. Buffett delar inte denna oro, då han menar att en regelbundna köpare av aktier i stället bör hoppas på en nedgång. Då får man nämligen fler aktier för samma belopp. Som Buffett tidigare sagt handlar folk som galna när det är rea på till exempel kläder eller inredning. Men när det är rea på aktier drar de flesta öronen åt sig och säljer snarare än köper. Personligen har Buffett alltid betraktat volatiliteten på aktiemarknaden som en möjlighet snarare än en risk. I årsrapporten från 1997 skriver han följande: «We ordinarily make no attempt to buy equities for anticipated favorable stock price behavior in the short term. In fact, if their business experience continues to satisfy us, we welcome lower market prices of stocks we own as an opportunity to acquire even more of a good thing at a better price. »

Detta bör även gälla för fondsparare, exempelvis de med ett regelbundet månadssparande, vilka i regel är nettoköpare av fondandelar. Så länge den långsiktiga trenden är positiv kommer dessa fondsparare att få nytta av nedgångarna på vägen. När marknaden är högt prissatt får man färre andelar för ett visst belopp än man gör när marknaden är lågt prissatt. Så de av er som har månadssparande och en långsiktig sparhorisont ska hoppas på en nedgång på aktiemarknaden!

Avslutningsvis har jag bifogat Warren Buffetts köpkriterier för Berkshire Hathaway. Kriterierna från årets årsrapport är i princip identiska med dem från årsrapporten 1982, då kriterierna för första gången nämndes. Det enda som är förändrat är punkt 1 – här har kravet för vinst före skatt gått från fem miljoner dollar 1982 till 75 miljoner dollar 2015 tack vare Berkshire Hathaways storleksökning. På ODIN är vi särskilt noga med att bolag ska uppfylla punkt 2 och 3 för att vi ska investera i dem. Med andra ord bolag som har visat en stabil intjäningstillväxt, har god avkastning på eget kapital samt låg skuldsättning.

Warren Buffet’s Acquisition Criteria:

  1. Large purchases (at least $75 million of pre-tax earnings)
  2. Demonstrated consistent earning power (future projections are of no interest to us, nor are “turnaround” situations)
  3. Businesses earning good returns on equity while employing little or no debt
  4. Management in place (we can’t supply it),
  5. Simple businesses (if there’s lots of technology, we won’t understand it)
  6. An offering price (we don’t want to waste our time or that of the seller by talking, even preliminarily, about a transaction when price is unknown)

Skrivet av

Analytiker
Nicolay har en magisterexamen i Finans & Management från Cranfield School of Management i London och är analytiker i Nordenteamet.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.