Etablerade sanningar

Som investerare möter man ofta etablerade sanningar på marknaden. Det behöver inte vara några underbyggda teorier eller analyser, utan är ofta en slutsats som någon bestämt sig för. Vi går vår egen väg och är investerade i Oriflame.

På ODIN gillar vi att gå mot strömmen som investerare. Goda investeringsmöjligheter uppstår då man intar ett annat förhållningssätt än andra. Detta underbyggs alltid av grundliga interna analyser. Det är i analysfasen som grunden läggs för långsiktig meravkastning. Vi går inte på tvärs för sakens skull utan köper eller säljer andelar i bolag när våra analyser visar ett annat långsiktigt värde än det som aktiemarknaden är villig att sätta på samma bolag.

Många åsikter om Oriflame

På den svenska aktiemarknaden florerar en del etablerade sanningar. Ett exempel är de uppfattningar som finns om bolaget Oriflame. Frågar du en erfaren mäklare eller fondförvaltare i Sverige får man ofta svaret:

– Nej, jag har inte tittat på bolaget eftersom jag inte tror på affärsmodellen med ”home parties” och direktförsäljning. Ytterst få har insett att den här formen av direktförsäljning blomstrar i takt med att de sociala medierna breder ut sig. Oriflame har för länge sedan övergett traditionella ”home parties” och idag sker 98 procent av alla beställningar via deras portal. Nya funktioner för beställning via smarta telefoner gör att stora delar av produktförsäljningen i Kina görs när folk befinner sig i tunnelbanan eller på bussen. 2008 var siffran 38 procent.

Geografisk förvandling

En annan etablerad sanning är att Oriflame handlar om Ryssland. Historiskt sett är detta sant men bolaget har genomgått en geografisk förvandling. 49 procent av rörelseresultatet kommer idag från Asien, Latinamerika och Afrika. I Kina har bolaget en tresiffrig tillväxt. På Stureplan i Stockholm har Oriflame en butik, i Indien som vi nyligen besökte, finns över 1 200 ”pick up points” där man kan hämta sina online-beställningar eller få mer information om produkterna.

På Stureplan är produkterna inte tillräckligt spännande och de kostar förmodligen inte tillräckligt mycket jämfört med hudkrämer från Chanel. Teorierna om att man på tillväxtmarknaderna helst handlar i butik stämmer inte heller med våra observationer. Den unga växande medelklassen på tillväxtmarknaderna handlar hellre på nätet än i butik.

Vi tror att många underskattar de marknadspositioner och erfarenheter som Oriflame byggt upp på dessa nya marknader. Oriflame firar 30 år i Indonesien i år. Indonesien, Indien, Kina och Turkiet är för närvarande bolagets viktigaste slutmarknader. Med produktionen förlagd nära slutkunden, stort distributionsnätverk och en säljkår som arbetar i princip gratis (lön vid försäljning) har de alla förutsättningar att dra nytta av en växande medelklass.

Vi går vår egen väg

När bolaget handlas vid ett P/E-tal på 9x, har en omsättningsökning på nio procent i lokal valuta mätt för koncernen och ett marginalmål på 3,5 procent över dagens nivå, finns goda förutsättningar för god utveckling och omvärdering under åren som kommer. Den senastetidens uppgång har gjort att multiplarna har ökat något.

Att gå mot strömmen kan ofta vara tålamodsprövande. Efter två år utan avkastning för våra andelsägare är aktien nu upp 50 procent sedan bottennivån i februari. Kanske ser vi nu starten på den långsiktiga uppgången. Om man tror på bolagets marginalmål har aktien fortsatt möjlighet att dubbla sig som vi ser det.

Skrivet av

Investeringsdirektör
Vegard Søraunet är utbildad civilekonom från Handelshögskolan BI i Oslo med specialisering inom finans. Han har dessutom en magisterexamen i redovisning och har tidigare arbetat på PriceWaterhouseCoopers.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.