Brexit är ett faktum – vad händer nu?

Folkomröstningen i Storbritannien slutade med ett nej till EU. Vi har intervjuat våra förvaltare Mariann Stoltenberg Lind och Håvard Opland för att höra vad de menar om saken.

Större marknadsreaktioner
Det har varit mycket uppmärksamhet runt den brittiska folkomröstningen och marknaderna har varit skakiga. De sista dagarna före omröstningen var stämningen däremot positiv på marknaden då det verkade som om britterna skulle välja att stanna kvar i EU. När rösterna sammanställdes visade det sig att 52 % röstat för Brexit. Marknaden reagerade negativt när nyheten kom att Brexit sidan var i majoritet. Det brittiska pundet har försvagats, medan den amerikanska dollarn har stärkts då många ser dollarn som en säker tillflyktsort. I övrigt ser vi att kreditspreadarna ökade, oljepriset sjönk och marknadsräntorna har sjunkit ytterligare från redan låga nivåer.

Vad händer nu?
Först och främst är det viktigt att komma ihåg att det inte kommer ske några förändringar, politiskt sett, över natten. De befintliga avtalet med EU gäller fortsatt tills nya avtal förhandlas fram, och det kommer att ta minst två år innan de är på plats, kanske längre. De stora marknadsrörelser vi ser nu är en reaktion på resultatet och osäkerheten det medför. Normalt sett brukar marknaderna stabiliseras under de närmaste dagarna eller veckorna, då vi vet mer och osäkerheten reduceras.

Hur berörs brittiska bolag av detta?
Som vi nämnt så skapar detta resultat stor osäkerhet om vad som kommer att hända i framtiden, vilket väntas dämpa investeringstakten för företag. Samtidigt är det även tänkbart att britterna är mer försiktiga i sin konsumtion framöver. Med det sagt så har många företag stora intäkter utanför de brittiska gränserna, vilket gör att det försvagade pundet har en positiv inverkan för företag som exporterar varor och tjänster.

brexitsvenskbild

ODINs portföljförvaltare Mariann Stoltenberg Lind och Håvard Opland intervjuas av Ane Rongved

Vad innebär detta för ODINs andelsägare?

Europeiska bankaktier är bland de aktier som har fallit mest som ett resultat av detta, och vi har mycket liten exponering mot dessa i våra fonder. Men vi kommer givetvis ändå se negativa reaktioner även i våra fonder. I aktiefonder bör man vara långsiktig – från tid till annan händer stora rörelser på marknaden men de har som regel mindre påverkan på lång sikt.  Som aktiva förvaltare kan ODIN Fonder, i dessa oroliga tider, hitta bra köpmöjligheter av solida och bra företag som faller oproportionerligt mycket kursmässigt på grund av den politiska osäkerheten. Det är som att köpa aktier på ”rea”.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.